Πόσο διαρκεί η εγκυμοσύνη του σκύλου και της γάτας; - Κτηνιατρείο στον Άλιμο
15424
post-template-default,single,single-post,postid-15424,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-14.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Πόσο διαρκεί η εγκυμοσύνη του σκύλου και της γάτας;

Ο χρόνος του επικείμενου τοκετού απασχολεί πολλούς ιδιοκτήτες ζώων καθώς θέλουν να γνωρίζουν πότε πρέπει να θορυβηθούν αν το ζώο τους δεν έχει γεννήσει.

Η εγκυμοσύνη της γάτας
Η εγκυμοσύνη της γάτας διαρκεί περίπου 61-63 ημέρες από τη στιγμή της σύζευξης. Επειδή η σύζευξη μπορεί να συμβεί χωρίς να την αντιληφθεί ο κηδεμόνας του ζώου, μία καλή πρακτική είναι να συγχρωτίζεται το αρσενικό με το θηλυκό ζώο για μικρό χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του οίστρου (για 2-4 ημέρες). Με αυτόν τον τρόπο, σε περίπτωση εγκυμοσύνης, είναι δυνατό να γνωρίζουμε με αρκετά μεγάλη ακρίβεια πότε επιτεύχθηκε η σύζευξη και άρα την ημερομηνία του αναμενόμενου τοκετού.

Για πληροφορίες σχετικά με τους αναπαραγωγικούς κύκλους του σκύλου και της γάτας, δείτε εδώ.

Η εγκυμοσύνη του σκύλου
Το μεγαλύτερο άγχος του κηδεμόνα ενός σκύλου σε εγκυμοσύνη είναι το πότε πρέπει να αναμένει τον τοκετό και πως θα αντιληφθεί πως κάτι δεν πάει καλά ώστε να αναζητήσει βοήθεια.
Η εγκυμοσύνη του σκύλου διαρκεί φυσιολογικά:

56-58 ημέρες από την πρώτη ημέρα του δίοιστρου. Η αρχή του δίοιστρου ανιχνεύεται με τακτικές κυτταρολογικές εξετάσεις του κόλπου του ζώου και σηματοδοτείται όταν το ποσοστό των κερατινοποιημένων κυττάρων στο επίχρισμα μειωθεί στο 50%. Σε περίπτωση που δε διενεργήθηκαν κυτταρολογικές εξετάσεις ώστε να καθοριστεί η αρχή του δίοιστρου, η διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν μπορεί να καθοριστεί με αυτόν τον τρόπο. Αυτή η μέθοδος είναι αρκετά αξιόπιστη και εξαιρετικά πρακτική. Συστήνεται οι κηδεμόνες των ζώων που επιθυμούν το ζώο τους να συλλάβει, να συμβουλεύονται τον κτηνίατρό τους πριν τη σύζευξη ώστε να διαμορφώνουν, από κοινού, ένα χρονοδιάγραμμα εξετάσεων για τον καθορισμό της ημερομηνίας αναμενόμενου τοκετού.

64-66 ημέρες από την ημέρα που ξεκίνησε η αύξηση της συγκέντρωσης της προγεστερόνης στο αίμα ή από τη στιγμή κορύφωσης της συγκέντρωσης της ωχρινοτρόπου ορμόνης. Στη χώρα μας δεν είναι εύκολο να διενεργηθούν εξετάσεις αυτών των ορμονών και, άρα, αυτή η μέθοδος δεν χρησιμοποιείται συχνά για τον καθορισμό της ημερομηνίας αναμενόμενου τοκετού στο σκύλο.

58-72 ημέρες από την ημέρα της σύζευξης. Το εύρος αυτής της μεθόδου είναι αρκετά μεγάλο και, άρα, αφήνει αρκετά περιθώρια λάθους. Παρόλα αυτά, λόγω της απλότητας της, είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδος καθορισμού της αναμενόμενης περιόδου τοκετού. Οι σκύλοι μπορούν να εκδηλώσουν οίστρο και να δεχτούν την επίβαση αρκετές ημέρες πριν τις γόνιμες ημέρες τους. Η χρονική αυτή διαφορά διαφέρει σε κάθε ζώο και σε κάθε φυλή. Επίσης, το σπέρμα μπορεί να παραμείνει γόνιμο μέσα στο γεννητικό σύστημα του θηλυκού μέχρι και 7 ημέρες. Για αυτό το λόγο μπορεί να υπάρξει χρονική διαφορά μεταξύ του χρόνου της σύζευξης και της στιγμής της σύλληψης.

Το μέγεθος των εμβρύων, όπως καθορίζεται με την υπερηχοτομογραφική εξέταση, και ο βαθμός οστεοποίησης του σκελετού τους, όπως απεικονίζεται στις ακτινογραφίες, δεν είναι αξιόπιστοι δείκτες της διάρκειας της εγκυμοσύνης και, άρα, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της περιόδου αναμενόμενου τοκετού χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν και άλλοι παράγοντες όπως η φυλή και ο αριθμός των εμβρύων.

Σημάδια επικείμενου τοκετού μπορεί να είναι η πτώση της θερμοκρασίας του ζώου 24 ώρες, περίπου, πριν την έναρξη του πρώτου σταδίου τοκετού, η αλλαγή εμφάνισης της κοιλιάς του, η διόγκωση των μαστών και η χαλάρωση του περινέου (η περιοχή μεταξύ του πρωκτού και του αιδοίου).

No Comments

Post A Comment